Coaching by Rox  Roxanne Hamelers, coaching advies en training
 

Burn-out coaching


Als gediplomeerd burn-out coach ondersteun ik jou om een burn-out te voorkomen of er van te herstellen. Ik stel geen diagnose dat doet jouw huisarts in de meeste gevallen. Wel kan ik je een indicatie geven, ben je overspannen? Daarnaast kunnen we kijken naar de criteria voor een indicatie van burn-out. (KIS- OBI scores) 

Maar wat is dat nu.. stress/overspannenheid/ burn-out:

Stress is een (negatieve)prikkel.... deze prikkel zet aan tot actie... al van oudsher reageren we op prikkels. vluchten, vechten bij gevaar, eten bij honger, drinken bij dorst noem maar op... het maakt dat we in de actie schieten. Heb je echter veel last van (negatieve) prikkels en dus stress, dan "sta je altijd aan". Jouw spanningsboog is dan enorm en ja natuurlijk je bent flexibel, dus dat kun je prima "handelen". Voor een tijdje dan. Want het is af en toe ook broodnodig om te ontspannen. 

Je weet wel jouw spanningsniveau doen dalen. Maar juist daar gaat het vaak mis. Mensen vergeten te ontspannen, hebben geen "uit" knop gevonden  en voelen zich niet goed. Logisch want gaan terug naar de oertijd.. je weet niet beter dan dat die prikkels actie nodig hebben. Jij hebt nu continue actie! Jouw lichaam staat continue paraat om in actie te komen maar tegelijk is het "opgebrand" en ben je moe. Zoals de topsporters na een belangrijk toernooi. Persoonlijk voelde het voor mij alsof ik 3 nachtdiensten had gewerkt en de laatste dag erachteraan op schoolreisje ging, en dat ongeveer een maand of 5-6. Opgelaten, niet somber maar heel actief en tegelijkertijd was ik doodmoe. Mijn hoofd verzon daarbovenop nog allerlei fantastische verhalen ( niet heus).. en toen was het zo ver; "zou je niet eens een tijdje thuisblijven?" vroeg de huisarts. Mijn reactie was de vraag of ze dan mijn been wilde breken... want ik had geen reden om thuis te blijven... Leuk werk, fijn gezin, maak uitsapjes tot en met... ontspannen... ( uhhhhhh *()*&) 


werkwijze: 

Tijdens de coaching bij een burn-out maak ik gebruik van verschillende methodieken. RET, rationeel-emotieve therapie. ACT, acceptance and Commitment Therapy zijn toepasbaar zowel samen als afzonderlijk. Stapje voor stapje kom je uit de situatie. De energiebalans herstellen, het "uit" knopje van je hoofd ontdekken.. en accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Er is altijd een weg die bij jou past, die voor jou belangrijk is... de weg van jouw succesverhaal. Weg met de neerwaartse spiraal. De opwaartse spiraal is namelijk zoveel leuker. Wil je weten wat ik bedoel; Check het "broaden- and- build model", of de "growth mindset" van Dweck eens. 

Verder is elk traject maatwerk, of je nu al eerder coaching of therapie hebt gehad.. het is nooit 2x hetzelfde. 

Coaching wordt niet vergoed via de ziektekostenverzekering. Vanuit de werkgever wordt het vaak wel vergoed. Door goede coaching en begeleiding kan de verzuimduur drastisch verminderd worden. Zeker omdat indien gewenst ook gekeken kan worden naar preventie voor een hele afdeling. Voorkomen is en blijf immers beter dan genezen.  Een ander voordeel van coaching is dat er geen wachtlijsten zijn. Een intake gesprek kan plaatsvinden binnen 1 week.